TISKOVÁ ZPRÁVA ČTÚ s CZ.NIC podepsal memorandum o spolupráci

Praha, 2. února 2015 – Český telekomunikační úřad uzavřel se sdružením CZ.NIC memorandum o bližší spolupráci. Ta se bude týkat tří oblastí: bezpečnosti, rozvoje sítí elektronických komunikací a správy Internetu včetně problematiky doménových jmen.

ČTÚ bude se správcem národní domény .CZ spolupracovat mimo jiné na zavádění technologií IPv6 a zabezpečení systému doménových názvů DNSSEC, jak to předpokládá Státní politika v elektronických komunikacích Digitální Česko v. 2.0 −; Cesta k digitální ekonomice. „Kybernetická bezpečnost je pro stát klíčová. Technologie DNSSEC k jejímu posílení významnou měrou přispívá,“ řekl předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

Národní telekomunikační regulátor s CZ.NIC spolupracuje rovněž při měření parametrů kvality sítí elektronických komunikací. „Brzy společně veřejnosti představíme aplikaci, přes kterou si bude moci každý uživatel ověřit, jak rychlé a jak kvalitní připojení v daném míst má. Zároveň tím pomůže odhalit slabá místa, na která se operátoři budou muset více zaměřit,“ dodal výkonný ředitel sdružení CZ.NIC Ondřej Filip.

ČTÚ bude nadále zapojeno v činnosti CZ.NIC v rámci jeho kolegia.

Mgr. Martin Drtina

Praha 2. února 2015