TISKOVÁ ZPRÁVA: Monitorovací zpráva č. 06/2017

Praha, 14. června 2017 – Nová pravidla začnou od zítřka platit pro roaming v Evropské unii a Norsku, Islandu a Lichtenštejnsku. Účelem regulace roamingu je umožnit lidem volat ze zahraničí za přijatelné ceny. ČTÚ bude i dále dohlížet na to, aby nedocházelo k obcházení účelu této regulace. Čeští mobilní operátoři na nová pravidla reagují změnami ceníků, které se musejí evropské regulaci přizpůsobit. Podrobněji je popisuje dnes vydaná monitorovací zpráva.

Upozorňuje na to, že ne všechny roamingové služby zlevní. Cenové regulaci nepodléhá roaming z nečlenských zemích EU, ani volání z domovské země do zahraničí.

Monitorovací zpráva dále informuje o zveřejněném přehledu rozhodnutí veřejnoprávní povahy, která byla podrobena soudnímu přezkumu. Se žalobou se na soud mohou obrátit operátoři, jestliže nejsou s rozhodnutím ČTÚ spokojeni. V případě správních deliktů podle zákona o elektronických komunikacích byla jejich žaloba úspěšná ve čtyřech případech, v deseti byla zamítnuta nebo odmítnuta a pět řízení stále probíhá.

V rozhodovací praxi zpráva zmiňuje případ poškozeného bakelitového autíčka. Doporučená zásilka byla při poštovní přepravě probodnuta skrz naskrz a pošta v reklamaci odmítala vyplatit náhradu. ČTÚ případ přezkoumal v námitkovém řízení a dal zapravdu reklamujícímu odesílateli. Česká pošta také od července znovu zdraží zásilky do zahraničí u obyčejných a doporučených zásilek a cenných psaní, a to o pět korun ve všech kategoriích a hmotnostních stupních pro všechny destinace, pokud odesílatel využije výplatních strojů nebo úhradě ceny kreditem.

Vzhledem k množícím se stížnostem na tzv. prémiové služby monitorovací zpráva vysvětluje rozdíl mezi Premium SMS a službou obsahu. Dále radí, jak a u koho uplatnit reklamaci, pokud je zákazníkům služba obsahu nesprávně naúčtována, i že lze tato volání a SMS zprávy se zvýšenou tarifikací zablokovat.

Monitorovací zpráva je ke stažení zde.

Soubory ke stažení
Top