TISKOVÁ ZPRÁVA: Rok platnosti nových pravidel pro marketingové hovory: Počet stížností klesá, udělené pokuty za takřka 5 milionů Kč

Praha, 28. 06. 2023 – 1. 7. 2022 začala platit nová pravidla pro nevyžádané marketingové hovory. Princip opt-out, kdy ten, kdo neměl zájem o marketingová volání, musel aktivně vyjádřit nesouhlas, se změnil na princip opt-in, kdy firmy potřebují souhlas volaného. Ten může být buď individuální pro danou firmu, nebo vyjádřený ve veřejném seznamu. Po necelém roce platnosti nových pravidel významně klesá počet stížností, které ČTÚ obdržel, a bylo uloženo několik významných pokut.

Celkový počet stížností na nevyžádané marketingové hovory, které Český telekomunikační úřad obdržel od 1. 7. 2022, je 1380. Český telekomunikační úřad provedl celkem 75 hloubkových kontrol a uložil pokuty v souhrnné výši 195 000 Kč za nesoučinnost a 4 920 000 Kč souhrnně za samotná marketingová volání. Dvě dosud nejvyšší nepravomocné pokuty, shodně po 2 200 000 Kč, byly uloženy dvěma spolupracujícím společnostem za opakované nevyžádané telefonáty (s tematikou fotovoltaiky). Od 1. 3. 2023 jsme nezaznamenali žádnou stížnost na telefonát jménem společnosti, která telefonáty iniciovala, a fotovoltaika přestala být dominujícím tématem nevyžádaných hovorů.

Tereza Meravá