TISKOVÁ ZPRÁVA: Výpovědní doba se u smluv s operátory zkracuje na nejvýše 30 dnů

Praha, 31. srpna 2017 – S účinností od soboty 2. září 2017 se na všechny smlouvy s poskytovateli služeb elektronických komunikací (nové i dříve uzavřené) vztahují nová pravidla. Účinnosti totiž nabývá relevantní část novely zákona o elektronických komunikacích, která mj. zkracuje výpovědní dobu u smluv na nejvýše 30 dnů.

Délka výpovědní doby nebyla dosud zákonem omezena a každý operátor si ji stanovoval ve  smlouvě podle svého uvážení. Nově tedy nesmí být delší než 30 dnů, přičemž den podání výpovědi se do tohoto počtu dnů nepočítá.

Mění se také způsob prodlužování smluv sjednaných na dobu určitou. Doposud musel často ten, kdo neměl zájem o automatické prodloužení smlouvy na další období, sám aktivně a v přesně určeném období sdělit poskytovateli svůj nesouhlas s tzv. autoprolongací. Nyní se princip obrací: k automatickému prodloužení smlouvy na dobu určitou může dojít jen tehdy, pokud k tomu zákazník udělí svůj prokazatelný souhlas. Jinak smlouva přechází ve smlouvu na dobu neurčitou.

Pokud operátor jednostranně mění smlouvu[1], je rovněž povinen vždy informovat účastníka o všech změnách těchto smluvních ustanoveních spolu s poučením, že zákazník má právo s návrhem změny nesouhlasit a ke dni účinnosti změny smlouvu bez jakýchkoliv sankcí ukončit. Nesplnění takové povinnosti je přestupkem, za který lze udělit nově pokutu až do výše 5 % čistého obratu přestupce dosaženého za poslední ukončené účetní období.

Novela zákona o elektronických komunikacích dává operátorům lhůtu 6 měsíců, aby smluvní podmínky uvedli do souladu se zákonem. Bez ohledu na to, kdy tak v této lhůtě učiní, se však nová pravidla aplikují od 2. září na všechny dosavadní i nové smluvní vztahy. Povinnost totiž plyne přímo ze zákona. Tento právní výklad, který v případě účinků tzv. Husákovy novely ČTÚ dříve zaujal, potvrdil jako správný i Ústavní soud ČR.

„Novela po třech letech napravuje protispotřebitelská ustanovení, která významným způsobem omezila konkurenci na telekomunikačním trhu,“ zhodnotil přínosy změny předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák.

[1] v rozsahu povinných náležitostí dle § 63 odst. 1 písm. c) až p) ZEK, tj. netýká se to případů, kdy se např. operátor přejmenuje nebo změní sídlo