TISKOVÁ ZPRÁVA: Rekordní rok Telekomunikační akademie: Nejen senioři chtějí svůj počítač či mobil používat bezpečně

Praha, 08. 03. 2023 – V roce 2022 realizoval Český telekomunikační úřad největší počet přednášek od zahájení vzdělávacího projektu nazvaného Telekomunikační akademie. Šlo o 74 přednášek, v jejichž rámci bylo proškoleno 1657 účastníků. Ti se nejvíce zajímali o přednášku na téma, jak bezpečně používat svůj mobil, tablet či počítač. Pozornost tak byla věnována phishingu, podvodům přes SMS či telefonáty, a především obraně vůči nim. V nabídce však bylo více přednášek, třeba Telekomunikace v kostce. Roční vyhodnocení činnosti Telekomunikační akademie bylo představeno Radě ČTÚ na jejím středečním jednání.Podpora tohoto vzdělávacího projektu je jednou z priorit Rady i pro další období.

Nejen ze strany seniorů neustále roste zájem o nová témata týkající se kybernetické bezpečnosti, počítačové gramotnosti a zejména rizik plynoucích z využívání jak chytrých zařízení, tak sociálních sítí. Lektoři projektu Telekomunikační akademie proto neustále sledují nové druhy podvodů, se kterými se mohou spotřebitelé setkat na internetu, v SMS i telefonátech. Tyto podvody mívají největší dopad především na zvláště zranitelné spotřebitele, jako jsou senioři či osoby se zdravotním postižením. Bezpečný pohyb v online světě a používání chytrých telefonů či počítačů tak představuje v současné době nejvíce poptávané téma, v roce 2022 to byla takřka polovina všech uskutečněných přednášek.

„Bez počítače a internetu se dnes obejde málokdo. Třeba ve světě financí se online přístup stal téměř přirozeností. Jenomže banky a jejich klienti nejsou jediní, kdo se pohybuje po sítích. A i když v poslední době slýcháme o hackerech spíše v souvislosti s útoky na servery různých úřadů, neznamená to, že by konta a účty zůstaly v bezpečí. Pojmy jako phishing, hromadné zasílání podvodných e-mailů či šíření lživých zpráv ze slovníku počítačové bezpečnosti jen tak nezmizí. O tom, jakému riziku podléhá náš počítač či telefon, přitom rozhodujeme hlavně my samotní. Proto nejen seniorům poskytujeme návod, jak utěsnit alespoň základní bezpečnostní skuliny počítačů či chytrých telefonů,“ vysvětluje Lukáš Zelený, člen Rady Českého telekomunikačního úřadu.

Nadále přetrvává poptávka i po přednáškách realizovaných již delší dobu, jako jsou Telekomunikace v kostce, Poštovní služby a Barevné linky. Dalším speciálním tématem, o které vloni byl ze strany účastníků velký zájem, byla Marketingová volání. Přednášená témata jsou vybírána a zpracovávána nejen s ohledem na trendy a novinky v oblasti elektronických komunikací a poštovních služeb, ale i podle přání posluchačů. Lektoři si tak musejí neustále rozšiřovat své obzory. Nabídka přednášek tak byla obohacena mimo jiné o žádaná témata, jako jsou prémiové SMS, M-Platby či také reklamace služeb.

Doplňkovou činností projektu Telekomunikační akademie je tvorba videí pro širokou veřejnost. V druhé polovině roku 2022 byla natočena třeba videa „Cesta poštovního balíku“, „Co je sharenting?“ a „Marketingová volání II“. Více se dozvíte na webu akademie.ctu.cz.

Za tiskové oddělení
Tereza Meravá