TISKOVÁ ZPRÁVA: Monitorovací zpráva č. 6/2019

Praha, 19. června 2019 – Od září už nebude vydáván současný omezený průkaz radiotelefonisty námořní pohyblivé služby (OFN). Místo něho budou k dispozici dva nové průkazy odborné způsobilosti: pro obsluhu lodních stanic pro pásmo VKV v příbřežní plavbě bez použití prvků systému GMDSS (průkaz OFP) a pro obsluhu stanic na vnitrozemských vodních cestách (průkaz OFV). Vyplývá to z legislativních změn, které představuje dnes vydaná monitorovací zpráva.

Změny postihnou i oblast letecké pohyblivé služby. Součástí zkoušky k získání omezeného průkazu radiotelefonisty (OFL) bude nově ústní zkouška, která v sobě zahrnuje i znalost letecké frazeologie. Náležitosti zkoušek upravuje vyhláška č. 157/2009 Sb., která byla novelizována vyhláškou č. 120/2019 Sb., s účinností od 1. září.

Monitorovací zpráva dále upozorňuje na limity regulovaného evropského roamingu (princip „roam like at home“), kdy při pobytu v zahraničí je možné využívat roamingových služeb za domácí ceny. Operátoři uplatňují tzv. politiku přiměřeného využívání, která směřuje proti zneužívání výhod roamingu nadměrným či trvalým využíváním služeb v zahraničí. Monitorují tak objem služeb využitých v roamingu za poslední 4 měsíce. Pokud zákazník v tomto období byl v zahraničí víc než doma a využíval mobilních služeb častěji než v domácí síti, má operátor právo účastníka kontaktovat a požádat o vysvětlení situace. V případě, že ze strany účastníka i nadále dochází k nadměrnému či trvalému využívání roamingu, může operátor začít účtovat i roamingové poplatky.

Monitorovací zpráva je ke stažení zde.

Soubory ke stažení
Top