TISKOVÁ ZPRÁVA: Monitorovací zpráva č. 1/2018

Praha, 18. ledna 2018 – Česká pošta od února přistoupí ke zdražení základních poštovních služeb. Vnitrostátní obyčejné zásilky budou dražší o 3 Kč, u doporučených a cenných psaní se cena zvedne o 6 korun. Informuje o tom dnes vydaná monitorovací zpráva ČTÚ. S novým ceníkem se lze seznámit na všech pobočkách a na webu České pošty. Jsou-li základní služby cenově dostupné, nemá ČTÚ zákonné zmocnění do cenotvorby pošty zasahovat.

V rubrice Z rozhodovací praxe monitorovací zpráva rozebírá případ, kdy operátor Vodafone včas neposkytl kód ČVOP nutný pro změnu operátora. Tento postup ČTÚ vyhodnotil jako užití agresivní obchodní praktiky a pravomocným rozhodnutím operátorovi udělil pokutu 30 tisíc korun.

Od 1. února vstupuje v účinnost část novely zákona o elektronických komunikacích, která významně zkracuje dobu pro přenesení čísla. Podá-li po tomto datu zákazník žádost o přenesení čísla, změní operátora do 10 dnů. V takovém případě platí, že i smlouva s původním operátorem po uplynutí deseti dnů ode dne doručení žádosti končí.

Monitorovací zpráva dále podrobněji rozebírá plán hlavních úkolů ČTÚ pro rok 2018, který schválila Rada ČTÚ. V rámci ochrany spotřebitele se úřad bude intenzivně věnovat například otázkám dodržování síťové neutrality jednotlivými operátory.

Monitorovací zpráva je ke stažení zde.

Soubory ke stažení
Top