TISKOVÁ ZPRÁVA: Monitorovací zpráva 6/2018

Praha, 13. června 2018 – Pokud pošta rovnou ukládá došlé zásilky bez toho, že by se pokusila o jejich dodání, dopouští se přestupku. Konstatuje to pravomocné rozhodnutí, o kterém informuje dnes vydaná monitorovací zpráva. Doručovatelka České pošty v Benátkách nad Jizerou uložila nejméně tři obyčejné listovní zásilky rovnou na poště. Adresát si přitom výhradu odnášky, kdy si zásilky sám vyzvedává na pobočce, neobjednal.

ČTÚ za to shledal podnik vinným z porušení poštovní povinnosti podle § 33 odst. 1 písm. a) zákona o poštovních podmínkách a vyměřil mu pokutu.

V květnu úřad za přestupky v elektronických komunikacích uložil pokuty v úhrnné výši 1,104 mil. Kč. Zpráva přináší také přehled nově kontrolovaných oblastí.

Dále zpráva zmiňuje aktivitu českých europoslanců, kteří do společné pozice Evropského parlamentu prosadili návrh na zastropování cen odchozích mezinárodních hovorů pro spotřebitele. Od května 2019 by tyto ceny volání do ostatních zemí EU neměly překročit 6 Kč za minutu, resp. 2 Kč za odeslanou SMS zprávu.

Příloha monitorovací zprávy podrobně rozebírá nová evropská pravidla pro přeshraniční dodávání balíků. Díky tomuto nařízení si zákazník snáze vybere přepravce balíku po Evropské unii.

Monitorovací zpráva je ke stažení zde.

Soubory ke stažení
Top