TISKOVÁ ZPRÁVA Měsíční monitorovací zpráva za měsíc březen 2007

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal 12. dubna 2007 Měsíční monitorovací zprávu za měsíc březen. Ve zprávě ČTÚ přináší přehled zásadních událostí v oblasti elektronických komunikací v České republice a zahraničí.

Dne 31. března 2007 uplynula lhůta pro vyjádření provozovatelů televizního vysílání a držitelů individuálních oprávnění k využívání rádiových kmitočtů, který by umožnil realizovat při přechodu z analogového na digitální televizní vysílání postup podle Technického plánu přechodu zemského analogového vysílání na zemské digitální vysílání. Ve stanovené lhůtě všechny dotčené subjekty závazek neučinily.

Dne 22. března uspořádal ČTÚ workshop ke studii „Určení postupu stanovení základních parametrů vzorce WACC pro účely regulace v sektoru elektronických komunikacích a jeho výpočet“. Studii pro ČTÚ zpracovávají poradenské společnosti KPMG Česká republika a CA IB Corporate Finance.

Dne 29. března 2007 byla zveřejněna 12. implementační zpráva Evropské komise „Předpisový rámec a trhy elektronických komunikací v Evropě 2006“. V porovnání s 11. implementační zprávou je hodnocení České republiky výrazně příznivější. Podrobnější rozbor bude předmětem monitorovací zprávy za měsíc duben.

V rámci diskusí k otázkám substituce a konvergence sítí a služeb je věnována pozornost rozšíření hlasových služeb poskytovaných prostřednictvím VoIP jako substitutu k veřejně dostupné telefonní službě poskytované ve veřejné telefonní síti. Část Vybrané statistiky se proto věnuje této problematice z pohledu regulátora a mezinárodního srovnání.

V průběhu března ČTÚ dokončil 3 kontroly České pošty, které byly zaměřeny na ukládání některých poštovních zásilek, poskytování služby „daňová složenka“ a dodávání poštovních zásilek poštou Praha 025.

Další informace a podrobnosti jsou dostupné v aktuální měsíční monitorovací zprávě zveřejněné na www.ctu.cz.

Ing. Dana Makrlíková v. r.

Praha 12. dubna 2007

Ing. Dana Makrlíková