TISKOVÁ ZPRÁVA Měsíční monitorovací zpráva za duben 2012

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vydal dne 14. května Měsíční monitorovací zprávu za měsíc duben 2012. Ve zprávě ČTÚ přináší přehled zásadních událostí v oblasti elektronických komunikací v České republice a zahraničí.

Praha, 14. května 2012. Téma měsíce je věnováno aktuálním údajům mezinárodního srovnání (OECD) ceníkových cen mobilních služeb s využitím údajů ze srovnání společnosti Teligen k únoru 2012. Oproti předchozímu mezinárodnímu srovnání provedenémuk listopadu 2011 doznalo umístění České republiky poměrně významných změn.

Monitorovací zpráva rovněž informuje o vydání opatření obecné povahy č. OOP/1/04.2012-4, kterým se mění opatření obecné povahy č. OOP/1/02.2008-2, kterým se stanoví relevantní trhy v oboru elektronických komunikací, včetně kritérií pro hodnocení významné tržní síly. Tímto opatřením je rozšířen seznam relevantních trhů, na kterých lze v ČR uplatnit regulaci ex ante, o trh č. 8 – přístup a původ volání (originace) ve veřejných mobilních telefonních sítích.

ČTÚ dále ve zprávě upozorňuje na prodloužení konzultace podmínek a pravidel aukce kmitočtů digitální dividendy do 11. května 2012, tj. o 21 dní.

Zpráva přináší rovněž informaci o nových kompetencích ČTÚ získaných novelou zákona o ochraně spotřebitele. Ty využil předseda Rady ČTÚ a obrátil se na generální ředitele společností Telefónica, T-Mobile a Vodafone s výzvou prověřit všeobecné obchodní podmínky a vzorové smlouvy. Upozorňuje, aby důsledně využili právě probíhající přechodné období, ve kterém jim novela zákona o elektronických komunikacích ukládá mimo jiné zapracovat změny vyplývající z novely do jejich smluvních vztahů a zveřejňovaných informací. Dále vyzval uvedené společnosti, aby v rámci prováděných úprav reflektovaly i stížnosti spotřebitelů na neplnění stanovených podmínek pro realizaci přenositelnosti telefonních čísel.

Celý text zprávy naleznete na internetových stránkách zde.

PhDr. František Malina

Praha 14. května 2012